Natio Suriname

Srefidensi Dey (Onafhankelijkheidsdag)

Srefidensi Dey (Onafhankelijkheidsdag)

Natiosuriname.sr is het platform met het laatste nieuws, uitslagen, interviews en columns over het nationale voetbalelftal en de jeugdselecties van Suriname. Ook doen wij verslag van de SVB-Topklasse. Naast deze berichtgeving op voetbalgebied willen we ook aandacht besteden aan maatschappelijk relevant nieuws, waaronder Srefidensi Dey. Hieronder zal ik in tijdsdelen de stappen van dekolonisatie weergeven en toewerken naar deze dag die een keerpunt markeerde in de historie van Suriname.

1940 – 1949: Nederlands-Indië als psychologisch voorbeeld voor Suriname
Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) raakte Nederland, Nederlands-Indië kwijt aan de Japanners. Dit gebeurde kort na de aanval op Pearl Harbor (7 december 1941). De Japanners gaven zich aan het einde van de oorlog over op 15 augustus 1945. Twee dagen later verklaarden twee invloedrijke nationalistische leiders (Soekarno, Hatta) Nederlands-Indië onafhankelijk. Nederland liet het hier niet bij zitten en kwam met ‘politionele acties’(offensieve operaties van de Nederlandse strijdkrachten). Onder druk van de internationale gemeenschap erkende Nederland de Indonesische onafhankelijkheid in december 1949.

Een markant moment vond plaats in 1942. Koningin Wilhelmina had in een toespraak tijdens de Tweede Wereldoorlog aangegeven dat de overzeese gebieden een grotere vrijheid zouden krijgen na de oorlog. Nederlands-Indië vocht zich vrij en diende zo als psychologisch voorbeeld voor Suriname.

1954: Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden
Koningin Juliana kondigde dit Statuut af op 15 december 1954 in de Ridderzaal, Den Haag. Belangrijk was dat het Statuut als uitgangspunt had om de gelijkwaardigheid tussen Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen (landen binnen het Koninkrijk der Nederland) aan te geven. Bij lokale aangelegenheden kregen Suriname en de Nederlandse Antillen grotendeels een eigen bestuur. Bij zaken die alle drie de landen aangingen, werd in overleg tussen de landen beslist.

1974: Premier Arron spreekt zich uit over de onafhankelijkheid
Henck Arron heeft een belangrijke rol gespeeld in de dekolonisatie van Suriname. Hij werd op 24 december 1973 als premier van Suriname beëdigd. Twee maanden na zijn aanstelling (februari 1974) kondigde hij in een regerinsverklaring aan dat Suriname uiterlijk 1975 onafhankelijk moest worden. Oppositieleider Jagernath Lachmon was het niet eens met Arron. De premier zette echter door en onderhandelde met Nederland. Uiteindelijk resulteerde dit in de onafhankelijkheid van Suriname.

25 november 1975: Onafhankelijkheid van Suriname is van kracht
Op 25 november 1975 werd Suriname een onafhankelijke republiek. De proclamatie (openbare bekendmaking) gebeurde in aanwezigheid van premier Joop den Uyl en kroonprinses Beatrix. Henck Arron werd de eerste premier van de Republiek Suriname en Johan Ferrier werd de eerste president van de Republiek Suriname.

Srefidensi Dey is een nationale feestdag en wordt jaarlijks op 25 november gevierd en herdacht door Surinamers wereldwijd.

Bronnenlijst:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Indonesi%C3%AB
https://nl.wikipedia.org/wiki/Statuut_voor_het_Koninkrijk_der_Nederlanden
https://nl.wikipedia.org/wiki/Henck_Arron
http://www.beleven.org/feest/onafhankelijkheidsdag_suriname
Laat een reactie achter

Reactie achterlaten

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest gelezen

To Top