Voetbal is in Suriname voor de net geen 600.000 inwoners volkssport nummer 1: ‘koning voetbal’. Wel wordt er door men een beetje neer gekeken op de eigen competitie. Waarschijnlijk komt dit mede door het gebrek aan kwaliteit om op internationaal niveau voor de prijzen mee te kunnen doen. De competitie is gewoonweg niet sterk genoeg. De SVB, de Surinaams Voetbalbond, is er eentje met een lange traditie. De bond werd al in het jaar 1920 opgericht.
Natio Suriname
Internationaal gezien is het nationale Elftal ‘Natio Suriname’ zelden succesvol geweest. Het nationale elftal van Suriname is er zelfs nooit in geslaagd om de eindronde van een Wereldkampioenschap te halen.
Wereldkampioenschap
Een keer waren we dichtbij deelname aan Wereldkampioenschap, in 1977 behaalde Suriname de laatste kwalificatieronde voor het WK ’78. Zo dichtbij een WK voetbal kwam Suriname nooit meer.
Het Andre Kamperveenstadion
Het nationale stadion van Suriname, Het Andre Kamperveenstadion, vind je Paramaribo. Er passen 6.000 mensen in. Het stadion had eerst de naam Stadion Suriname. Op 1 oktober 2000 werd ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van de Surinaamse Voetbal Bond het Suriname Stadion tot André Kamperveenstadion omgedoopt. Op dezelfde dag werd ook een van Erwin de Vries ontworpen standbeeld van André Kamperveen onthuld.
Andre Kamperveen was in de jaren veertig een bekend voetballer in eigen land en kwam vanaf 1944 als midvoor uit voor het Surinaams voetbalelftal. Hij schopte het tot aanvoerder van het nationale team en was onder andere van de partij toen het Surinaams Bondselftal in 1946 een aantal wedstrijden in Nederland speelde.
Robert Godeken
De huidige bondscoach van Natio Suriname is Robert Godeken. Naast coach van Natio is hij ook trainer van hoofdklasser SV Nishan ’42.
FIFA-ranglijst
Op de FIFA wereldranglijst staat Natio momenteel op plek 175. Het Surinaams voetbalelftal nam in september 2008 de hoogste positie ooit in: 84. Deze notering hebben de Suriboys, naast Natio een andere bijnaam van het nationale team, nooit meer weten te verbeteren. De laagste ranking op de FIFA wereldranglijst dateert van december 2015: 191.
FIFA-ranglijst
De Surinaamse Voetbal Bond (SVB)
De Surinaamse Voetbal Bond (SVB) is opgericht op 1 oktober 1920. Sinds 18 mei 1929 is de bond aangesloten bij de FIFA, deze erkenning werd op 7 juni 1929 groots gevierd. Daarnaast is de SVB net als de buurlanden Frans-Guyana en Guyana aangesloten bij de Noord- en CONCACAF.
Eerste Interland
Op 28 januari 1921 vond de eerste (officieuze) interlandwedstrijd plaats tussen Suriname en Brits Guyana. Suriname verloor met 1-2. In 1934 werd de eerste officiële interland gespeeld in en tegen het Curaçao, de wedstrijd werd met 3-1 gewonnen. In totaal speelde Suriname in de afgelopen 96 jaar 432 interlands (kwalificatie en vriendschappelijk). Van al deze interlands speelde Suriname 5 wedstrijden tegen Nederland, waarvan er nooit een gewonnen werd. Tevens wist het elftal ook nog nooit te winnen van Honduras, Mexico en Costa Rica. De grootste overwinning ooit werd geboekt op 24 maart 2004, In Paramaribo won Natio Suriname destijds met klinkende cijfers 8-1 van Aruba.
Guyana en Trinidad
Suriname heeft de meeste interlands gespeeld tegen Guyana (67x) en Trinidad (57x). Tegen deze twee landen werden er in totaal 56 wedstrijden gewonnen en 39 verloren. Tegen Guyana scoorde Suriname ook de meeste doelpunten 143 en kreeg het er zelf 72 tegen.
ANDRÉ KAMPERVEENSTADION
Het Surinaams elftal speelt haar thuis wedstrijden in het André Kamperveenstadion. Het stadion ligt in Paramaribo waar 6.000 mensen in kunnen. Het stadion werd later genoemd naar de oud-speler van Suriname André Kamperveen. Het heette eerst het Suriname Stadion. Recordinternational aller tijden is Clifton Sandvliet, hij speelde 30 interlands. Tevens is hij topscorer, hij scoorde in totaal 9 doelpunten.
Bekijk alle facts
Benieuwd naar alle facts over alle wedstrijden van Natio Suriname? Bekijk dan onderstaande infographic.